Podróżowanie już dawno przestało być dla mnie synonimem odhaczania miejsc na bucket liście. Wybierając Peru na kolejną destynację, wiedziałam, że chcę zanurzyć się w kulturze kraju. A jak zrobić to lepiej niż przez kosztowanie lokalnych przysmaków?
Kuchnia Peru nie bez powodu jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych w całej Ameryce Południowej. Tylko tutaj tajemnicza kultura inca przeplata się z tradycjami kulinarnymi typowymi dla innych krajów i regionów. Na talerzu królują świeże owoce, warzywa, ziemniaki, kukurydza, rośliny strączkowe, a także aromatyczne zioła i przyprawy z regionu andyjskiego.
A zatem, co zjeść w Peru? Mam kilka propozycji.
1. Ceviche
Jeśli miałbyś spróbować tylko jednej potrawy w Peru, koniecznie musi być to ceviche. Nieoficjalnie nazywane “narodowym daniem Peru”, jest kwintesencją tutejszej kuchni – kwaskowate, soczyste, aromatyczne, z pikatną nutką… po prostu rozpływające się w ustach!
Chociaż ceviche jest popularnym daniem także w innych krajach Ameryki Łacińskiej, to właśnie peruwiańska receptura jest uznawana za pierwowzór. Rybie, marynowanej w soku z limonki bądź gorzkiej pomarańczy, towarzyszą krążki cebuli, papryka chili, a także nieodzowne słodkie ziemniaki i kukurydza.
Gdzie zjesz najlepsze ceviche w Peru? Nigdzie indziej tylko w samym sercu kraju – w jednej z topowych cevicherii w Limie.
2. Cuy
Szukasz niecodziennych smaków? Dobrze trafiłeś – podróż do Peru jest doskonałą okazją, by spróbować świnki morskiej, która tutaj, w ojczyźnie Inków, jest uznawana za przysmak już od ok. 5 tysięcy lat.
Tradycyjne Cuy faszeruje się andyjskimi ziołami, a następnie piecze lub smaży się na otwartym ogniu. Mięso, podawane w całości wraz z ziemniakami, kukurydzą i typowym sosem, jest tłuściutkie, a w smaku przypomina coś pomiędzy kurczakiem, królikiem a kaczką.
3. Lomo saltado
Kuchnia peruwiańska to istna fuzja smaków! Na talerzu tradycyjne składniki mieszają się z hiszpańską, azjatycką, a także afrykańską nutą. Doskonałym przykładem tego miksu jest uwielbiane lomo saltado, czyli paski wołowiny smażone w sosie sojowym z dodatkiem soczystych pomidorów, cebuli i ostrych papryczek aji amarillo. Mięso zatopione w ciemnym, gęstym sosie podaje się z ryżem lub frytkami. Niegdyś przyrządzane na ulicach Limy w chińskich wokach, dzisiaj jest dostępne niemal wszędzie.
4. Aji de Gallina
Kurczak w kremowym, jaskrawo żółtym sosie jest jednym z ulubionych dań samych Peruwiańczyków. Delikatny w smaku – za jego słodki smak odpowiadają zmielone orzechy, a pikanterii dodają złote papryczki chili. Przygotowany z dodatkiem mleka skondensowanego i sera, jest definicją “comfort food” prosto z regionu Andów. Aji de Gallina zwyczajowo podaje się z białym ryżem, ziemniakami, czarnymi oliwkami i gotowanym jajkiem.
5. Anticuchos de corazón
Coś dla odważnych, czyli grillowane bawole serca. Znajdziesz je na ulicznych stoiskach z jedzeniem, a także w restauracjach, gdzie serwuje się je w nieco bardziej wyrafinowanej wersji. Nietuzinkowy smak mięsa uzyskuje się, uprzednio marynując je w oliwie, occie, czosnku, papryczkach aji, kminie i innych przyprawach.
6. Picarones
A jeśli najdzie cię ochota na coś słodkiego, koniecznie skosztuj picarones. Te niewielkie krążki smażone w głębokim tłuszczu przypominają nieco nasze pączki, chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku. Zamiast marmolady z dzikiej róży, w deserze ukryto słodkie ziemniaki i różne rodzaje dyni. Polane gęstym syropem z cukru trzcinowego, są idealne, jeśli szukasz szybkiej przekąski, która nasyci cię na długo.
7. Causa
Kuchnia Peru opiera się na ziemniakach. Podaje się, że na terenie kraju można znaleźć kilka tysięcy odmian tego warzywa – złotych, czerwonych i czarnych papas. Te najlepsze trafiają prosto na talerz, np. w postaci Causa, czyli “odstawionej” sałatki ziemniaczanej. Warstwy ubitych ziemniaków przeplatają się z kawałkami kurczaka (lub tuńczyka), awokado, majonezem, limonką i gotowanym jajkiem.
8. Pisco sour
Tym razem nie o jedzeniu, a – napoju, tak ważnym dla kultury Peru, że doczekał się on nawet własnego święta. Znane na całym świecie Pisco sour jest drinkiem przygotowanym na bazie peruwiańskiego alkoholu pisco (coś a la wódka z winogron). Shot trunku miesza się z brandy, sokiem z limonki i białkiem jajka, a całość wieńczy kilka kropel amargo bitters.
Czy wiesz, że w Peru produkuje się też wina? Tę i jeszcze 7 innych ciekawostek znajdziesz tutaj.
Niech zgadnę, już zgłodniałeś? 😉 A to tylko kilka przykładów dań i przysmaków, które warto zjeść w Peru. Pełna lista nie ma końca! Więc zanim zaczniesz przygotowywać się na zdobycie Machu Picchu, upewnij się, że najpierw zrobisz dużo miejsca także w swoim brzuchu.
Pojedź ze mną do Peru!
Szukasz kameralnej wycieczki do Peru, podczas której nie tylko odwiedzisz topowe miejsca, ale także zanurzyć się w kulturze i odkryjesz tajemnice cywilizacji Inków? Razem ze Studio Wypraw przygotowałam dla Ciebie wyjątkową propozycję.
0 komentarzy